Càritas de Terrassa afirma que és el moment de rescatar a les persones

En la primera roda de premsa organitzada per Càritas Diocesana de Terrassa, presidida per Mons. Saiz Meneses, Bisbe de Terrassa,  el Sr. Salvador Obiols, director general de l’entitat, ha reclamat que, després de rescatar els bancs i les autopistes, no hi ha cap excusa per rescatar les persones que estan patint la greu crisi social i econòmica que ens afecta des del 2008Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, Bisbe de Terrassa va presidir la roda de premsa de presentació de Càritas Diocesana, una vegada s’ha finalitzat el seu procés d’estructuració i implantació en el territori. El Sr. Bisbe explicà que l’acció caritativa i social és un dels elements fonamentals i constitutius de l’Església i que per tant és present a la diòcesi des de la seva creació, ara fa deu anys, l’any 2004.  Enguany s’ha completat el seu procés d’implantació en tot el territori diocesà i se li ha dotat d’una estructura pròpia, àgil i senzilla, per tal de donar resposta des de la fe als reptes i necessitats en la societat actual.

El Sr. Bisbe agraí tot el treball que s’està realitzant de temps per part de les parròquies, els preveres, religiosos i laics, voluntaris i professionals, en la seva dedicació a fer present el rostre de Crist als més necessitats en el nostre món.

Va explicà també que les  necessitats són moltes i les capacitats de donar resposta limitades, més tenint en compte la crisi econòmica que s’inicià el 2008, després de catorze anys de bonança econòmica. “Càritas, a la diòcesi de Terrassa, ha hagut de fer un gran esforç davant l’increment del 12,3% de les persones respecte l’any anterior”, comentà el Sr. Bisbe.

Monsenyor Saiz exposà que ”tot i que, empesos per les necessitats més peremptòries, hem hagut de tornar a pràctiques més assistencialistes. Tot i això, continuarem la nostra feina de promoció integral de la persona, a través dels nostres cursos i tallers, espais d’orientació laboral, assessorament psicològic, etc., i també preventives”.

En aquest moment d'emergència social i, sense deixar de posar èmfasi en la promoció de les persones ateses, les prioritats d'actuació de Càritas a la diòcesi de Terrassa són: La cobertura de les necessitats més bàsiques i el seguiment de les situacions d'habitatge, inclusió (menjadors socials, servei de dutxes, pagament de lloguers, ajudes per a l'alimentació, etc.); La formació i la inserció sociolaboral. per millorar l'ocupabilitat de les persones i fer-les autònomes en el seu procés d'inserció en el mercat de treball; i el  treball en famílies i infància, a través dels espais materns infantils,  el seguiment de famílies, els reforços educatius, etc.

Les prioritats de Càritas Diocesana de Terrassa es concreten a través de diferents programes, com ara: Acollida i acompanyament, Prevenció de l’exclusió residencial i de la pobresa infantil, Atenció a la família en situació de precarietat, Formació i inserció laboral, Suport a les persones grans.

Pel director general, Salvador Obiols, vivim en una cultura del triomf i de l’èxit, en la qual s’aposta pels triomfadors i guanyadors i s’expandeix la distància entre rics i pobres, però “Càritas aposta pels petits, els febles, els fràgils, els menys rendibles, els descartats, els perdedors...”.

Després de la seva contextualització sobre la situació general de la pobresa i l’exclusió social en el nostre país, Pilar Taché, secretària general i cap d’Acció Social, comentà que el  2013 van atendre més de 70.000 persones a la diòcesi de Terrassa i, des del 2009, han ajudat a prop de 300.000 persones. Tot això ha estat possible gràcies al suport de gairebé 2.000 voluntaris i voluntàries i els professionals que col·laboren en 127 punts d’atenció.

Pilar Taché, per la seva part,  tot analitzant les tendències observades en els darrers cinc anys, manifestà que “la pobresa i l'exclusió social són cada dia més intenses, extenses, cròniques i properes”. Per la cap d’Acció Social, “la pobresa afecta especialment les famílies i fa més vulnerables a les persones que viuen soles, així com a les llars monoparentals”. Segons Taché, l’atur és un element determinant de l’exclusió, agreujat per les problemàtiques vinculades a l’habitatge.

L'ajuda de Càritas a la diòcesi s'allarga cada vegada més en el temps i s’han hagut d’agumentar les partides pressupostàries per a la cobertura de les necessitats bàsiques (aliments, pagament de rebuts d’aigua, llum, gas; ajuts per a menjadors escolars i la compra de llibres, etc.). Davant d’aquesta situació Càritas Diocesana dóna una atenció integral a les persones que atén en funció tant de les seves necessitats com de les seves capacitats.

No s'accepten més comentaris
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | + INFO