Càritas Espanyola, aposta per la sostenibilitat mediambiental en la seva ajuda al desenvolupament

Avui, 5 de juny, es commemora el Dia Mundial del Medi Ambient, una jornada que aquest any és especialment significativa per a Càritas ja que coincideix amb la campanya global contra la fam "Una sola família humana. Aliments per a tots ", que Càritas Internationalis va llançar el passat mes de desembre de la mà del papa Francesc i un dels objectius fonamentals és la protecció de la Terra i els seus recursos naturals. 

L'escàndol de la fam i la cura del medi ambient

 

Per això, Càritas Espanyola vol insistir en un dels missatges de la Campanya: l'escàndol de la fam al món té molt a veure amb l'explotació salvatge de la Creació i amb el nostre actual estil de vida.

 

D'aquí la crida a la responsabilitat de tots a tenir cura de la Terra per garantir uns aliments suficients per a la humanitat; a involucrar-nos en la lluita contra el canvi climàtic; i a adoptar nous hàbits de vida allunyats del consumisme i el malbaratament, que apostin per l'estalvi dels recursos naturals, l'ús de productes no contaminants i el reciclatge.

 

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, Càritas Espanyola insta, a més, a actuar de manera col·lectiva, a convertir-se en ciutadans compromesos que reclamin a les institucions nacionals i internacionals accions efectives que protegeixin el medi ambient i frenin el canvi climàtic.

 

Aposta de Càritas per la sostenibilitat mediambiental

 

Aquesta aposta de Càritas per la sostenibilitat mediambiental és un dels seus eixos de sensibilització i incidència. Mostra d'això és la participació activa de Càritas, des de l'any 2008, en la Iniciativa "Sembrem Justícia Climàtica", un projecte global que representa 180 organitzacions catòliques per al desenvolupament i que treballa, en nom dels que més pateixen les conseqüències del canvi climàtic, perquè els països industrialitzats redueixin les seves emissions de gasos d'efecte hivernacle i acabin amb l'explotació agrícola agressiva que les seves empreses fan als països del Sud.

 

Càritas és testimoni directe en totes les regions del món on és present de com els canvis en les temperatures i les precipitacions estan augmentant els riscos per a la població i els països més vulnerables. Un dramàtic exemple d'això va ser el tifó que va assotar Filipines el passat mes de desembre i que va afectar a milions de persones, amb pitjors conseqüències per als pescadors i els agricultors pobres i per a les persones que vivien en cases de pitjor construcció.

 

Adaptació de les comunitats locals al canvi climàtic

 

En aquest àmbit es duu a terme la que és una de les línies de treball prioritàries de Càritas Espanyola en la seva relació de cooperació fraterna amb les Càritas dels països del Sud: ajudar les comunitats vulnerables a adaptar-se al canvi climàtic i, sobretot, a prevenir els riscos davant futurs fenòmens naturals.

 

Per a això, es recolzen projectes d'ajuda al desenvolupament on l'agricultura sostenible, la cura del medi ambient i la resiliència davant de possibles sequeres o inundacions van de la mà. Es tracta d'intervencions fonamentals si es té en compte que 7 de cada 10 catàstrofes humanes tenen a veure amb el clima, i que, segons adverteix l'ONU, prop de 2.000 milions de persones depenen d'uns ecosistemes molt fràgils afectats per sequeres periòdiques.

 

Bones pràctiques de Càritas a Filipines i Nicaragua

 

Aquest és el model de treball que Càritas està impulsant a Filipines, on les tasques de reconstrucció de cases i de recuperació de mitjans de vida (agrícoles i pesquers) inclouen la prevenció de riscos davant els huracans.

 

Un altre exemple de treball de Càritas Espanyola per millorar la capacitat de resposta de la població davant les conseqüències del canvi climàtic l'ofereix el projecte de seguretat alimentària que es recolza a Nicaragua. Aquest programa va sorgir després que la depressió tropical 12E, que va afectar el país el 2011, posa de manifest la vulnerabilitat d'algunes comunitats davant els fenòmens naturals i les seves dificultats per seguir produint aliments.

 

La intervenció, que es desenvoluparà fins al 2016 en nou comunitats remotes de Nicaragua, consisteix en la implantació d'un model diferent de producció d'aliments, que garanteixi la seguretat alimentària en condicions climàtiques adverses. Per això, s'està impulsant la creació de 270 horts familiars a petita escala, de naturalesa sostenible i respectuosa amb el medi ambient, i que fan servir materials orgànics propis de la pagesia tradicional del país.

 

Exemples d'agricultura sostenible a Cambodja i Etiòpia

 

A l'altre extrem del món, a Cambodja, Càritas Espanyola dóna suport des de 2008 un programa de desenvolupament comunitari en 44 llogarets que té aquests mateixos components d'agricultura orgànica sostenible, millora de la producció d'aliments i adaptació al canvi climàtic.

 

Un dels objectius del programa és millorar la producció d'arròs, hortalisses, verdures i animals domèstics, però sota les premisses de la sostenibilitat mediambiental de l'ús eficient dels recursos locals disponibles.

 

Per això, el projecte fomenta l'ús de senzilles tècniques per a la conservació de la humitat en els cultius, així com la fabricació familiar d'abonaments, fertilitzants i pesticides orgànics. El fertilitzant, per exemple, s'elabora a partir d'alguns vegetals locals, incloent l'all, i el pesticida consisteix en un potent vinagre que es produeix amb la destil·lació -a través de combustió lenta-de la closca d'arròs.

 

Però Càritas també intenta preservar els recursos naturals del planeta amb un altre tipus de programes de desenvolupament i en altres contextos diferents, com és el de la regió d'Oromia, a Etiòpia, on la desforestació, l'erosió del sòl i l'escassetat d'aigua contribueixen a que la població pateixi inseguretat alimentària crònica.

 

Allà, Càritas Espanyola està ajudant a la Càritas Diocesana de Meki a reforestar el districte de Siraro. Entre 2012 i 2013 s'han plantat gairebé 85.000 arbres que s'adapten bé a l'entorn i són útils per a les comunitats locals, que obtenen d'ells fruita o fusta per a la construcció.

 

Amb aquest projecte de reforestació, a més d'incrementar els recursos naturals de la regió, es frena l'erosió del sòl, s'augmenta la seva capacitat per retenir l'aigua i es millora la fertilitat.

 

Aquesta iniciativa intenta portar a la pràctica el lema "Alimentar el planeta, energia per a la vida" de l'Exposició Universal de Milà de 2015, en la qual Càritas Espanyola estarà present com a membre de la campanya de Càritas Internationalis "Una sola família humana. Aliments per a tots".

No s'accepten més comentaris
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | + INFO