Les Càritas d'Haití i Cuba activen els seus plans de resposta davant els efectes catastròfics de l'Huracà "Matheew"

Càritas Haití i Càritas Cuba avaluen sobre el terreny els danys produïts pel devastador impacte de l'huracà.Després d'haver participat, a principis de setmana, en els plans nacionals de prevenció i evacuació en les zones més exposades a l'impacte de "Matthew", les Càritas d'Haití i de Cuba han posat en marxa els seus respectius plans de resposta a l'emergència causada per l'huracà, els efectes, a mesura que es va accedint a les zones sinistrades, són qualificats com "catastròfics".

Considerat ja com l'huracà més potent que ha colpejat les costes d'Haití i Cuba en els últims nou anys, l'abast de pèrdues en vides humanes -que a Haití superen ja els 300 morts- i en danys materials és molt més extensos que els estimats inicialment.

Repartiment d'ajuda d'emergència a Haití
A Haití, Càritas està ajudant a les famílies que han perdut les seves llars a les zones de Tiburón, Cayes, Jérémie, Miragoâne i Jacmel. El seu treball es desenvolupa en coordinació estreta amb els equips d'emergència del Govern, que ha declarat l'alerta vermella i ha obert més de 200 refugis contra huracans a les zones de risc.

A Cayes, Càritas Haití està repartint paquets de menjar a les famílies que han buscat refugi en els albergs i a Jacmel està proporcionant als afectats menjar calent, aigua i productes d'higiene. Càritas disposa, a hores d'ara, de reserves d'aliments per als damnificats per quatre dies.

"L'efecte de l'huracà al sud d'Haití és catastròfic", ha assenyalat Jean-Hervé François, director de Càritas Haití. "En aquesta zona s'han registrat nombroses morts per ofegament i ensorrament d'edificis. Algunes comunitats estan sota l'aigua. Moltes cases estan danyades i nombroses persones ho han perdut tot", afegeix.

48 hores després de l'impacte, els equips d'emergència de Càritas Haití estan intentant accedir a les zones més castigades, però gairebé totes les comunicacions terrestres estan tallades a conseqüència de l'huracà. Se sap que el sud del país ha estat seriosament danyat per l'embat de les onades i les inundacions. Així mateix, hi ha risc d'augment de casos de còlera a causa de la falta d'accés d'aigua potable; a les zones afectades ja s'ha confirmat la mort d'una persona a causa del còlera.

90% d'habitatges danyades a Baracoa
A Cuba, els pitjors efectes de l'huracà "Matthew" s'han registrat a la província de Guantánamo, on s'han produït greus inundacions costaneres i danys en les comunicacions terrestres. Càritas Cuba informa que a la ciutat de Baracoa, on la situació és més dramàtica i de la qual es té més informació, el 90% dels habitatges han patit importants danys. Institucions vitals, com els forns i els centres d'elaboració d'aliments, han quedat totalment col·lapsats, per la qual cosa el subministrament de productes bàsics està seriosament compromès. El mateix succeeix amb el subministrament d'energia elèctrica i gas.

Després de la fase d'alerta emesa divendres passat, una gran part de la població de les zones que rebrien l'impacte de l'huracà va ser evacuada i reallotjada en albergs temporals, dotats de llits, aliments i serveis d'atenció mèdica.
Igual que a Haití, un equip d'emergències de Càritas Diocesana de Guantánamo està intentant avaluar sobre el terreny quin és el veritable abast dels danys i les necessitats més urgents dels damnificats. No obstant això, l'accés a moltes de les àrees sinistrades de l'Orient cubà, com Maisí, Imías i Sant Antoni del Sud, és, de moment, impossible, donats els nombrosos talls de carreteres i vies de comunicació.

Monsenyor Dionisio García Ibáñez, arquebisbe de Santiago de Cuba i president de la Conferència de Bisbes Catòlics de Cuba, així com Maritza Sánchez, directora de Càritas Cuba, han anunciat la seva intenció de convocar una gran campanya nacional per ajudar els damnificats.

Proximitat i suport de Càritas Espanyola
Càritas Espanyola es manté en contacte permanent amb els responsables de les Càritas germanes d'Haití i de Cuba, als qui, al costat de la proximitat i solidaritat amb els damnificats i les famílies de tots els morts, ha transmès la seva disponibilitat per donar suport econòmic als plans de resposta a l'emergència que es posin en marxa un cop avaluades les necessitats més urgents.

Campanya «CÀRITAS AMB HAITÍ»

Telèfon de donacione: 900.33.99.99

SANTANDER

ES85 0049 1892 6124 1329 0941

POPULAR

ES58 0075 0001 8206 0800 9151

I EN EL COMPTE DE CÀRITAS DIOCESANA DE SANT FELIU DE LLOBREGAT


 No s'accepten més comentaris
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. OK | + INFO