La persona en el centre
Acollir i treballar amb les persones en situació de pobresa perquè siguin protagonistes del seu propi procés i per situar-les al centre de la nostra acció.
- Dedicar més temps a l’acollida i atenció de les persones, creant i millorant els espais d’acollida individual o grupal, on la persona es senti escoltada i acompanyada en totes les seves dimensions, i on pugui participar i decidir sobre el seu procés de millora.
- Fer que els nostres serveis cerquin la dignitat de la persona i vetllin per l’accés als seus drets fonamentals.
- Realitzar formació específica sobre l’acollida i l’acompanyament a les persones, des del model d’acció social, els valors evangèlics i la doctrina social de l’Església.
L’Amor com a motor
Fonamentar i aprofundir en “l’amor a l’altre” com a signe d’identitat de Càritas.
- Promoure moments de reflexió per al voluntariat i personal contractat, amb l’acompanyament del consiliari, mossèn i/o altres… per vetllar que la nostra acció sigui fruit de l’amor a l’altre.
- Incorporar en els nostres espais de participació, trobada, celebració… a les persones que atenem.
L’església com a signe
Estar i fer amb la comunitat cristiana.
- Informar a la comunitat cristiana de les accions de Càritas.
- Sensibilitzar a la comunitat cristiana de les problemàtiques socials de l’entorn, per implicar-la en les nostres accions i en el seu compromís amb Càritas.
- Participar com a Càritas en la pastoral (catequesi, esplai, celebracions litúrgiques…) i vida de la parròquia (Consell Pastoral, assemblees, altres…).
La realitat com a marc
Conèixer les problemàtiques socials del nostre entorn, fer-les visibles i buscar els mitjans al nostre abast per eradicar-les.
- Estar atents a les problemàtiques, a les causes que generen pobresa i exclusió al nostre entorn, i adaptar els nostres serveis a la realitat canviant.
- Incorporar a la nostra perspectiva d’acció el treballar en xarxa i cooperar amb la resta d’agents per aportar solucions per aconseguir una societat inclusiva.
- Compartir amb tots els agents de Càritas i amb la societat en general, la realitat social del territori, fent visibles les causes que generen pobresa i exclusió social des de la mirada de l’Evangeli.
La sostenibilitat
Impulsar la sostenibilitat econòmica de Càritas, en consonància a la seva identitat, mitjançant la innovació i l’eficiència en la captació de fons i gestió dels recursos.
- Optimitzar la gestió dels recursos, prioritzant les accions i programes que promouen l’enfortiment i una veritable transformació en la vida de les persones i la societat.
- Ampliar, innovar i reforçar les fonts de finançament, tant públiques com a privades, fidelitzant la base social de Càrites per arribar a nous públics i fomentar altres formes de col·laboració.
- Impulsar la Comunicació Cristiana de Béns entre tots els membres de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat.
- Millorar el nostre sistema de qualitat i transparència.
Capacitat d’adaptació
Avançar per ser una organització capaç d’adaptar-se al canvi, aprenent, innovant i potenciant la col·laboració entre els seus membres.
- Detectar els canvis que ens planteja la realitat (noves problemàtiques de les persones que acompanyem i transformació de les organitzacions), a través de processos d’aprenentatge que ens ajudin a transformar-nos.
- Millorar el funcionament i la forma de treballar de la nostra organització, identificant aspectes clau.
- Aprofundir en la cohesió de les Caritas parroquials, interparroquials i arxiprestals amb la finalitat de treballar amb criteris comuns.
- Establir programes de desenvolupament i acompanyament dels agents de Càritas, voluntaris i contractats, per afavorir la seva capacitat d’adaptació.
Transformació de la societat
Millorar l’eficàcia de la comunicació, sensibilització i incidència per transformar la societat.
- Impulsar la sensibilització, educació i presència pública per animar a una resposta compromesa de la societat, amb especial atenció a: cooperació fraterna, mobilitat humana, cura de la creació, economia solidària i consum responsable.
- Animar la comunicació interna basada en la comunió i la transparència.
- Adaptar les estratègies de comunicació i sensibilització a les noves tecnologies i llenguatges.
L’econòmia social
Impulsar i desenvolupar l’economia solidària com a model de transformació social.
- Acompanyar i enfortir a la confederació nacional i internacional en el desenvolupament d’iniciatives d’economia solidària: comerç just, economia social, finances ètiques i unes altres, com a testimoniatge d’una economia centrada en les persones i com a mitjà per a l’exercici d’un consum responsable.
- Afavorir la inserció laboral de les persones vulnerables o en situació d’exclusió, acompanyant processos de millora de la empleabilitat i reforçant la col·laboració amb les empreses per garantir l’accés a una ocupació digna.
- Consolidar una reflexió i posicionament confederal sobre la garantia d’un treball decent i la incorporació dels valors de l’economia solidària.