Sota el lema «Ara més que mai: Treball Decent!», La iniciativa Església pel Treball Decent (ETD), llança un Manifest amb motiu del dia 1 de Maig en què alerta com l’impacte de la pandèmia està debilitant el dret al treball, i empobrint, precaritzant i descartant a milions de treballadores i treballadors, principalment dones i joves.
Aquest deteriorament -adverteixen les entitats d’inspiració cristiana que impulsen a Espanya aquesta iniciativa (Càritas, Conferència Espanyola de Religiosos CONFER, Germanor Obrera d’Acció Catòlica HOAC, Justícia i Pau, Joventut Estudiant Catòlica JEC i Joventut Obrera Cristiana JOC) – provoca que “el dret a la feina estigui en risc, fet que suposa que el pacte social entre en crisi i, amb això, la pròpia democràcia “.
Canviar el sistema productiu per posar a les persones en el centre
Per l’ETD, aquesta profunda crisi posa en relleu la necessitat d’un canvi de sistema productiu, basat en treballs que aportin valor, subjectes a unes condicions laborals dignes, i on les persones estiguin en el centre. És urgent subratllar, en aquest sentit, la importància de la feina com a activitat humana que fa créixer la dignitat de cada persona i de les seves famílies, al temps que participen en la cura del conjunt de la societat i del planeta.
El Manifest denuncia la destrucció en l’últim any de milers de llocs de treball i que molts dels ERTO posats en marxa s’hagin resolt en acomiadaments. Així mateix, les ocupacions considerades essencials -moltes vegades exercides en condicions precàries, tant a nivell laboral com de protecció sanitària-, tampoc s’han vist reconegudes en una millora de les seves condicions. “I les mesures de protecció social dissenyades per pal·liar els efectes de la crisi -s’afirma- no han arribat a les persones que més ho necessiten, com tampoc ha passat amb el subsidi temporal previst per a les treballadores de la llar o l’ingrés mínim vital” .
Una altra de les conseqüències socials de la pandèmia és l’agreujament de les condicions de pobresa entre la població migrant en situació administrativa irregular, on la desocupació i l’economia informal són majoritàries, sense possibilitat d’accés a sistema de protecció.
Davant d’aquest panorama, l’ETD insta “ara més que mai a adoptar les mesures necessàries per aconseguir que el treball decent sigui una realitat accessible per a tothom, amb condicions que permetin mantenir una vida digna i una protecció social que arribi a totes les persones que ho necessiten “. En el Manifest es plantegen algunes mesures urgents per reconduir la situació, com són:
- Redefinir la idea de la feina com a activitat humana i configurar noves polítiques que assegurin a cada persona treballadora “alguna manera d’aportar les seves capacitats i el seu esforç” a la construcció de el bé comú.
- Potenciar el treball amb drets i segur en qualsevol relació laboral i per a tothom, sense distinció d’edat, sexe o procedència.
- Garantir l’accés a mesures de protecció social per als que no puguin treballar o les seves condicions laborals no els permeten arribar “a final de mes”.
- Aconseguir el reconeixement social i laboral de les ocupacions essencials per a la vida, amb unes condicions laborals dignes.
- Promoure un diàleg amb tota la comunitat política, societat i institucions per configurar un nou contracte social basat en la centralitat de la persona, el treball decent i la cura de la planeta.
- Impulsar la incorporació de la joventut al mercat laboral en una societat colpejada per una crisi sanitària social i econòmica, creant oportunitats reals d’accés a la feina digne.
Donades les limitacions actuals per dur a terme actes de carrer, l’ETD convida a celebrar en aquest Primer de Maig mitjançant gestos de pregària personal o comunitària, al costat d’una “mobilització dels balcons” per donar visibilitat a aquestes reivindicacions a les finestres dels nostres domicilis .
La mobilització en xarxes socials es durà a terme amb el hashtag:
# AhoraMásqueNuncaTrabajoDecente