Jornada mundial dels pobres, el papa Francesc exhorta a «sortir a la trobada dels pobres, allà on siguin»
Amb motiu de la celebració, el diumenge 14 de novembre, de la V Jornada Mundial dels Pobres, la Conferència Episcopal Espanyola i Càritas sumen novament els seus esforços per mobilitzar les comunitats cristianes i tota la societat en els objectius d’aquesta cita anual afavorida pel papa Francesc.
La idea d’impulsar aquesta Jornada va sorgir el 13 de novembre del 2016, durant el tancament de l’Any de la Misericòrdia i quan a la Basílica de Sant Pere el Sant Pare celebrava el Jubileu dedicat a les persones marginades. En acabar l’homilia, i de manera espontània, el papa Francesc va expressar el desig que «volgués que avui fos la Jornada dels Pobres».
En aquesta cinquena edició, sota el lema “De pobres en teniu sempre amb vosaltres” el papa Francesc llança una crida perquè “arreli cada cop més a les nostres Esglésies locals i s’obri a un moviment d’evangelització que en primera instància surti a la trobada dels pobres, allà on siguin”.
“No podem esperar –afirma en el seu missatge per a la Jornada– que truquin a la nostra porta, és urgent que anem nosaltres a trobar-los a casa seva, als hospitals i a les residències assistencials, als carrers i als racons foscos on a vegades s’amaguen, als centres de refugi i acollida… És important entendre com se senten, què perceben i quins desitjos tenen al cor”.
Es tracta d’una exhortació especialment oportuna just quan acaba de començar el Sínode dels Bisbes en què, sota el tema «Per una Església sinodal: comunió, participació i missió», s’obre un nou temps de discerniment i revisió del nostre seguiment de Jesús com a Poble de Déu
Denúncia profètica del papa Francesc
El Papa ofereix en el seu Missatge per a la Jornada Mundial dels Pobres importants elements d’anàlisi per reconèixer “les múltiples i execives formes de desordre moral i social que generen sempre noves formes de pobresa”.
Com assenyala el Papa, sembla que s’està imposant la idea que els pobres no només són responsables de la seva condició, sinó que constitueixen una càrrega intolerable per a un sistema econòmic que posa al centre els interessos d’algunes categories privilegiades. “S’assisteix així –afegeix– a la creació de trampes sempre noves d’indigència i exclusió, produïdes per actors econòmics i financers sense escrúpols, sense sentit humanitari i de responsabilitat social”.
Per això, pel Sant Pare és urgent abordar “un enfocament diferent de la pobresa, un repte que els governs i les institucions mundials han d’afrontar amb un model social previsor, capaç de respondre a les noves formes de pobresa que afecten el món i que marcaran les properes dècades de forma decisiva”. “Si es margina els pobres, com si fossin els culpables de la seva condició, aleshores –alerta– el concepte mateix de democràcia es posa en crisi i tota política social es torna un fracàs”.
Així mateix, el papa Francesc convida a aquesta V Jornada Mundial a augmentar “la sensibilitat per comprendre les necessitats dels pobres”, sobretot quan “a les zones econòmicament més desenvolupades del món s’està menys disposat que en el passat a enfrontar-se a la pobresa i on l’estat de benestar relatiu a què s’està acostumats fa més difícil acceptar sacrificis i privacions”. Per això, ens proposa “estar oberts a llegir els signes dels temps que expressen noves modalitats de com ser evangelitzadors al món contemporani” i recordar que “l’ajuda immediata per satisfer les necessitats dels pobres no ens ha d’impedir ser previsors a l’hora posar en pràctica nous signes de l’amor i de la caritat cristiana com a resposta a les noves formes de pobresa que experimenta la humanitat d’avui”.
Una celebració de tota l´Església
Aquesta convocatòria és una nova oportunitat per prendre consciència sobre quin és el nivell de participació dels qui habitualment són menys tinguts en compte als espais de reflexió, presa de decisions i celebració. Amb aquest objectiu, els promotors de la Jornada proposen, per exemple, una trobada cordial amb les persones excloses “per escoltar-los i conèixer millor el seu sentir, per descobrir què ens pot oferir personalment i comunitàriament aquesta persona, família o grup que rebem des de la seva falta recursos, des de la seva fragilitat”.
Temps de conversió
Com s’explica als materials d’animació de la Jornada, la resposta al lema d’aquesta edició – “De pobres sempre en teniu amb vosaltres”— implica:
- Obrir el cor a les persones, deixar de banda les resistències que ens lliguen a la seguretat del que sabem fer i controlem, i deixar espai a la creativitat ia la novetat que altres persones poden aportar i que no esperem.
- Canviar de mentalitat, de pensament, en relació amb la nostra manera de donar, per acollir el repte de compartir i participar.
- Optar per un estil de vida més senzill i auster, on no acumular per assegurar-nos la vida ens fa menys dependents del material i més lliures per creure i confiar en la proposta evangèlica de les Benaurances.
- Obrir-nos a la gràcia de Déu. Nosaltres sols no podem canviar, és l’Esperit el que transforma el nostre cor, la nostra ment i la nostra acció, i se serveix de la comunitat per canviar-nos i millorar-nos com a persones a través de l’amor que sembra a cadascuna.