88 milions de persones a tot el món s’han vist obligades a abandonar casa seva a causa de la guerra des de començament d’any
Més de 88 milions de persones a tot el món s’han vist obligades aquest any a abandonar les seves llars a causa de la guerra. Des del 2008, els desplaçaments forçosos per culpa dels conflictes bèl·lics han augmentat un 64%. Tot i que la pau no és solament però sí prioritàriament absència de guerra i de violència, la celebració aquest dimecres del Dia Internacional de la Pau ve indubtablement carregada de conflictes que es recrueixen, es cronifiquen i es renomenen.
Segons l’Informe Global Peace Index 2022, l’Afganistan continua sent el país menys pacífic del món per cinquè any consecutiu, seguit del Iemen, Síria, Rússia i Sudan del Sud. Els cinc països amb més deteriorament de la pau aquest 2022 van ser Rússia, Ucraïna, Guinea, Burkina Faso i Haití.
Una de les línies de treball prioritàries de Càritas és la construcció de la pau, als països esmentats anteriorment, però també en altres conflictes i crisis perllongades. Gràcies a la Xarxa Internacional de Càritas, present a més de 160 països, i amb un arrelament profund, és possible desplegar la nostra acció en tres àmbits: prevenció de la violència, mediació en els conflictes i mitigació de l’impacte humanitari a les víctimes.
Durant els dos darrers anys, Càritas Espanyola ha aconseguit acompanyar gairebé un milió de persones a través de 15 projectes de construcció de pau a set països i amb un pressupost total de 1.254.712 euros.
“A Càritas entenem la pau no només com l’absència de guerra i de violència. També com la convivència de tots els àmbits de la vida: social, polític, econòmic i mediambiental. Des d’aquest enfocament responem al desafiament de construcció de la pau en diferents àmbits i realitats que aborden allò conjuntural i estructural”, explica Eva Cruz, directora de l’àrea de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola.
Un dels països on Càritas Espanyola desenvolupa projectes de construcció de la pau és Colòmbia. A la regió de Chocó, un dels departaments més afectats pel conflicte armat intern, Càritas ha contribuït el darrer any a assegurar l’alimentació, l’accés a aigua i la higiene personal, l’atenció sanitària i el refugi temporal a 9.785 víctimes de la violència, així com a enfortir les seves capacitats d’autoprotecció davant dels actors armats.
En aquesta mateixa línia, Càritas ha atès el darrer any 1.017 famílies afectades pel conflicte a Síria a les governacions de Hama i Homs, a través d’ajudes econòmiques i distribució de kits d’higiene, a més d’afavorir l’accés a la educació a 700 nens/es desplaçats per causa de la guerra.
Integració dels desplaçats
A Ucraïna, fins ara, s’han distribuït 45.000 racions de menjars, 150.000 paquets de menjar, 290 persones han estat beneficiàries d’ajudes econòmiques, 45.000 persones han accedit a aigua potable, 120.000 persones n’han estat beneficiàries de kits d’higiene bàsica, i 151.000 famílies han rebut ajuda per equipar les seves llars i fins i tot començar a restaurar-les a llocs alliberats per l’exèrcit.
Per a aquest any escolar, tant les Càritas de les ciutats de l’oest d’Ucraïna com les dels països fronterers (Polònia, Moldàvia, Romania, Hongria, Eslovàquia) i altres afectats (Rep. Txeca i Bulgària), posaran en focus en la integració de refugiats i desplaçats a les comunitats d’acollida.
Càritas també recolza accions de mediació en conflictes: a la República Democràtica del Congo, Càritas acompanya i forma líders comunitaris i voluntaris parroquials perquè promoguin el diàleg a comunitats amb presència d’actors armats. Al darrer any, aquests líders han dut a terme 7 accions de mediació comunitària dirigides a parar o prevenir enfrontaments entre grups armats, cosa que ha lliurat a prop de 10.000 persones d’una situació de violència generalitzada a les seves comunitats.
Finalment, s’acompanya les comunitats a la fase immediatament posterior a la situació de violència generalitzada, mitjançant accions de pedagogia per a la pau, la finalitat és aprofundir en la reconciliació i evitar una reactivació del conflicte: a Sudan del Sud l’ajuda alimentària per a les poblacions que retornen als seus llocs de origen després de fugir-ne per la guerra civil, s’acompanya d’accions facilitadores de la implementació dels acords de pau a nivell local a cinc diòcesis; se n’han beneficiat unes 13.000 persones Càritas treballa per la pau també en temps aparentment pacífics, mitjançant la promoció de la transparència i el bon govern, a través de suport a missions d’observació electoral, sobretot a països africans com Mali i República Democràtica del Congo; o de l’enfortiment de les capacitats de la societat civil per a la vida democràtica a Colòmbia.
Tota aquesta tasca es realitza en contextos de violència, on la pròpia Càritas (el seu personal i les seves oficines en terreny) són també víctimes d’amenaces, fustigacions, robatoris, etc. El cas més recent el trobem a Haití, on els darrers dies, tres oficines de Càritas han estat saquejades a les Cayes, Gonnaives i Port de Paix. No s’han produït danys personals, però es van emportar equips d’oficina, mobles i sacs de menjar. Càritas Espanyola treballa directament amb Càritas Les Cayes a través de dos projectes de seguretat alimentària i de recuperació de mitjans de vida de les
famílies afectades pel terratrèmol del 2021.