Aquest projecte de l’Empresa d’Inserció de Càritas Diocesana de Sant Feliu, aposta pel cultiu de la vinya i l’olivera com a vehicle d’integració social i laboral per a joves en situació de vulnerabilitat.
Aquest passat dijous, Brins d’Oportunitats va presentar el nou projecte social a Mas Marquet, situat a Piera. Brins d’Oportunitats és l’Empresa d’Inserció de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat, que opera a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Garraf i el sud de l’Anoia.
Amb més de vuit anys d’experiència, Brins d’Oportunitats ha facilitat l’accés al mercat laboral a persones amb dificultats d’inserció i ha estat una aposta clara per l’economia social i solidària de Càritas Diocesana de Sant Feliu. Segons Lluís Barnés, gerent de l’empresa, fins ara han estat prestadors de serveis, però el nou projecte suposa un nou pas endavant: de ser prestadors de serveis a elaborar el seu propi producte.
Ramon E. Carbonell, director de Càritas Diocesana, ha reconegut, que aquest és un projecte ambiciós per una empresa d’Inserció, però que com entitat del tercer sector i com a església, cal arriscar i fer una aposta decidida per facilitar noves oportunitats a les persones, que estan en situació de major vulnerabilitat.
El projecte de Mas Marquet neix de l’experiència en la línia agrícola, forestal i de jardineria sostenible de Brins d’Oportunitats, dins del programa Treball i Formació Jove de la Generalitat de Catalunya. Després de quatre anys d’èxit en aquesta línia, Brins i Càritas aposten per enfocar l’acompanyament en un projecte vinculat a la terra, concretament al cultiu de la vinya i l’olivera, per preparar aquests joves per a futures oportunitats laborals dins del sector agrícola.
La finca de Mas Marquet, amb més de 17 hectàrees, ofereix un entorn ideal per al desenvolupament del projecte, amb 11 hectàrees de vinya i unes 800 oliveres. Els joves participants rebran formació i supervisió de professionals de l’àmbit agrícola i enològic, obrint-los portes cap a futures oportunitats laborals dignes.
A l’acte de presentació també van assistir l’alcaldessa de Piera, Carme Gonzàlez, i l’alcalde dels Hostalets de Pierola, Gerard Parcerisas, que van aplaudir la iniciativa com a exemple de la necessitat de sinèrgies entre institucions i entitats del tercer sector per millorar les oportunitats de les persones més vulnerables.
Finalment el Bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, ha beneït la finca de Mas Marquet, recordant que per l’església els bens de la terra són per a l’home i la dona, i especialment per aquelles persones que per diferents circumstàncies a la vida, estan en una situació de major fragilitat. Precisament per això, el fruit del treball d’aquests joves, i malgrat la situació de sequera actual, serà el millor vi o oli de la contrada, perquè darrera de cada ampolla hi haurà el rostres de persones, que podran veure dignificada la seva situació.