En primer lloc ressaltar la petició que ha llançat el Papa, abans de la pregària del Regina Coeli a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, el passat 3 d’abril:
“En aquest dia, que és com el cor de l’Any Sant de la Misericòrdia, el meu pensament es dirigeix a totes les poblacions que tenen més set de reconciliació i de pau. Penso en particular en el drama, aquí a Europa, de qui pateix les conseqüències de la violència a Ucraïna (…) A més d’acompanyar-los amb la meva constant record i amb la meva pregària, he sentit la necessitat de promoure una ajuda humanitària per a ells. Amb aquesta finalitat es realitzarà una col·lecta especial en totes les esglésies catòliques d’Europa, el proper diumenge 24 d’abril. Convido els fidels a unir-se a aquesta iniciativa amb una generosa contribució. Aquest gest de caritat, a més d’alleujar els sofriments materials, vol expressar la meva personal proximitat i solidaritat i la de tota l’Església “.
Davant aquesta crida volem fer un breu repàs sobre la situació que viu actualment Ucraïna, quins són els orígens del conflicte, la situació de l’Església ucraïnesa, i com està actuant l’Església d’Espanya al país.
Actualment Ucraïna continua immersa en una guerra civil a l’est del país, a les províncies de Donetsk i Lugansk, amb forts enfrontaments en ciutats assetjades pels atacs entre l’exèrcit ucraïnès i separatistes prorussos, com Lugansk, Donetsk, Mariupol o Debáltsevo. Al sud, la península de Crimea ha estat annexionada a la Federació Russa i separada de la resta d’Ucraïna.
Aquest conflicte es va iniciar a l’abril de 2014 i es va accentuar a principis de 2015. Ha donat lloc a pèrdues de vides humanes, greus patiments i importants desplaçaments de persones. Tot i la signatura dels Acords de Minsk II al febrer de 2015, la inseguretat continua existint en diversos llocs al llarg de l’anomenada “línia de contacte” entre les forces del Govern i els grups armats.