Cura del medi ambient, justícia social i drets humans

Petició de Càritas Internationalis, als delegats presents a la COP2 per protegir les persones més vulnerables a el canvi climàtic, a través del següent missatge:

UNA APROXIMACIÓ CONJUNTA I DECIDIDA ÉS CLAU PER COMBATRE EL CANVI CLIMÀTIC

 

“Unim-nos per enfortir l’acció climàtica”

 

Càritas està enviant un missatge decidit als delegats quan comencen a reunir-se a Madrid per a la COP25, la 25a Conferència anual de les parts en la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

El missatge és simple. Hem de treballar junts. El món s’enfronta a països que adopten mesures individuals, en un moment en què és crític una aproximació conjunta i decidida per combatre la crisi climàtica.

Càritas fa una crida a totes les parts perquè s’uneixin en la defensa del sistema internacional establert per les Nacions Unides i adoptin decisions en la COP25 que garanteixin la protecció del medi ambient, promoguin la justícia social i salvaguardin els drets humans a través de la protecció de les persones més vulnerables a el canvi climàtic.

Una delegació de Càritas integrada per les Càritas de Perú, Regne Unit, França, Polònia i Espanya, que representen la família Càritas participa a la COP25.

 

 

Missatge de Càritas sobre canvi climàtic

 

Fa poc més d’un mes que va acabar al Vaticà un sínode sense precedents per a l’Amazònia. Ara, la comunitat catòlica mundial està expectant davant una altra conferència clau per al futur del nostre planeta i de la humanitat.

«És un moment difícil per a la lluita contra el canvi climàtic», considera Adriana Opromolla, responsable d’Incidència sobre Seguretat Alimentària i el Canvi Climàtic a Càritas Internationalis. “La cooperació entre països és l’única forma de salvar aquesta situació crítica. A la Cimera de Clima convocada per Nacions Unides al setembre, els governs no van mostrar un nivell d’ambició suficient per mantenir l’augment de la temperatura per sota de 1,5 graus centígrads. La COP25 és una oportunitat per ampliar aquesta ambició “.

La Confederació Càritas participa a la COP25 amb l’esperit de l’Sínode de l’Amazònia, amb una crida a la unitat, la solidaritat, la justícia i una atenció especial a Amèrica Llatina i els pobles indígenes. La presidència de la COP25 està en mans de Xile.

La magnitud impactant dels incendis recents a l’Amazones ha centrat l’atenció en la pèrdua d’ecosistemes allà i en altres regions. Les comunitats afectades han pati

t terribles pèrdues i danys en les seves terres i mitjans de vida. Algunes han estat desplaçades.

«Càritas vol que els governs siguin seriosos i generosos en la COP25 quan revisin el Mecanisme Internacional de Varsòvia per Pèrdues i Danys per fer-ho plenament operatiu, especialment perquè proveeixi finançament adequat en resposta a les pèrdues i danys ocasionades pel canvi climàtic. Un finançament que hauria de ser addicional a la destinada per a projectes d’adaptació », va dir Opromolla.

 

 

Cooperació en virtut de l’Acord de París sobre canvi climàtic

 

A la COP24 de fa un any a Polònia, el treball al voltant dels mecanismes de cooperació internacional establerts per l’Acord 2015 de París sobre el canvi climàtic va quedar inacabat. Càritas creu que això s’ha d’abordar amb decisió en la COP25 a Madrid per mantenir l’escalfament global per sota de 1,5 graus centígrads, no en els 3 graus cap als quals es dirigeix ​​el món.

L’article 6 de l’Acord de París emmarca els mecanismes de cooperació perquè els països implementin el que es coneix com contribucions determinades a nivell nacional per frenar les seves emissions (NDC per les sigles en anglès). Si bé cada país decideix la seva contribució, els seus esforços són revisats a nivell internacional per possibilitar un seguiment global conjunt. Per això Càritas demana que s’adoptin regles sòlides que garanteixin un recompte transparent i just de les reduccions d’emissions de carboni, així com que s’afavoreixi una participació adequada de les comunitats involucrades. En aquests exercicis. Càritas també està demanant la protecció dels drets dels pobles indígenes en la implementació de projectes per reduir les emissions.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X