Càritas Ucraïna manté el pla d’ajuda d’emergència a la població civil amb l’objectiu de «no deixar ningú enrere»

Les Càritas de Romania, Polònia, Moldàvia i Bulgària preparen programes d’acolliment humanitari als refugiats que travessen les fronteres

caritas Ucraïna

Enmig d’una situació de risc cada vegada més gran, els centres de Càritas Ucraïna continuen atenent la població civil necessitada. Les seves 36 oficines repartides per tot el país treballen de manera coordinada amb les seus operatives de la Càritas nacional, a Kíev i Lviv.

Encara que algunes oficines locals han hagut de ser evacuades per raons de seguretat, sobretot a l’Est del país i alguns barris de Kíev, els centres de Càritas que segueixen fora de perill estan atenent els desplaçats interns i, en coordinació amb altres organitzacions humanitàries locals , treballen en la identificació de les necessitats més urgents dels damnificats per l’escalada bèl·lica.

Des del començament de la invasió, Càritas Ucraïna manté un projecte d’emergència per satisfer les necessitats bàsiques de les persones més vulnerables. En aquests moments, s’estan equipant amb ajuda humanitària 11 centres d’acollida (Kramatorsk, Rubizhne, Zaporizhya, Volnovakha, Mariupol, Kharkiv, Dnipro, Kyiv, Zhytomyr, Odessa, Ivano-Frankivk) per sumar-se al pla de resposta a l’emergència.

La resposta de Càritas Ucraïna està donant prioritat al repartiment de menjar calent, aigua, kits d’higiene bàsica, refugi temporal per a persones que han abandonat casa seva, servei de bugaderia i transport segur per a les persones de buscar reunir-se amb familiars a altres zones del país . El pla d’emergència inclou també atenció a casos especials (com la gent gran, els menors i les persones amb discapacitat) i l’acompanyament emocional bàsic i les activitats d’oci per a nens que els ajudin a mantenir la normalitat enmig de la situació de gran estrès provocada pels atacs.

Tot i la precària seguretat i les dificultats, Càritas continua el seu treball humanitari a Ucraïna. Com assenyala Fr. Vyacheslav Grynevych, director executiu de Càritas-Spes Ucraïna, “les nostres ciutats, cases i escoles bressol han estat destruïts. Però ningú no podrà destrossar les nostres aspiracions de pau i llibertat”. “En aquest moment dramàtic, lloem el compromís dels treballadors i voluntaris, que segueixen ajudant els qui ho necessiten”, afegeix. “I amb l’ajuda de Déu, continuarem el nostre servei, sense deixar ningú enrere”.

“Estic molt orgullosa dels nostres equips, que estan treballant de valent per estar atents a les necessitats dels més vulnerables, mentre gestionen alhora les seves pròpies circumstàncies personals. Estem molt agraïts pel suport de les nostres Càritas germanes i de la gent de bona voluntat. Si us plau, donin suport al nostre pla de resposta d’emergència. Les necessitats creixen diàriament”, afirma per part seva Tetiana Stawnychy, presidenta de Càritas Ucraïna.

RESPOSTA DE LES CÀRITAS DE ROMANIA, POLÒNIA, MOLDÀVIA I BULGÀRIA

Les Càritas dels països veïns -Romania, Polònia i Moldàvia- estan activant també plans nacionals d’acollida als fluxos de refugiats ucraïnesos que creuen les fronteres.

Romania, amb més de 600 km de frontera amb Ucraïna, ja ha rebut uns 10.000 refugiats i s’espera que el nombre segueixi augmentant els propers dies. Les Càritas de Bucarest, Iasi, Maramures i Satu Mare han començat a avaluar la situació i establir equips de primera intervenció. L’equip nacional d’emergència ha visitat la frontera i ha començat a dissenyar plans d’intervenció per definir un programa de resposta a l’emergència centrat en l’acollida i el suport a centres d’acollida per a refugiats (informació, servei de bugaderia, servei de comunicació, aliments i kits d’higiene), programes específics d’acolliment infantil, refugi i allotjament temporal a parròquies locals i mobilització de voluntaris per a l’acollida.

Càritas Polònia està preparant també l’acollida, l’allotjament i el transport segur per als refugiats, amb programes d’emergència similars als habilitats per Càritas a Romania.

Per part seva, Càritas Moldàvia, que comparteix uns 1.200 km de frontera amb Ucraïna, ha posat en marxa un pla d’emergència a través de la seva oficina nacional, a Chisinau, i les sis Càritas locals a Grigorauca, Rascov, Ribnita, Stauceni, Stircea i Tiraspol. En total, compta amb uns 200 agents al terreny. En coordinació amb les autoritats locals, s’han donat suport a 390 persones ubicades a centres oficials (Chisinau, Ocnita, Palanca) amb menjar, aigua, kits d’higiene i suport social i emocional. A més, s’està preparant un centre gestionat per Càritas a Chisinau, on oferir allotjament digne i segur a uns 70 refugiats, amb una atenció especial a menors i dones.

En la mateixa línia, i encara que no és un país limítrof, Càritas Bulgària també està preparant centres per donar resposta a l’arribada de refugiats ucraïnesos, que arriben bé per via terrestre, bé per ferri des d’Odessa al lloc de Varna. El 28 de febrer, es calculava que més de 7.000 ucraïnesos havien arribat al país i s’espera que aquest nombre augmenti els propers dies.

Totes les Càritas de la regió han preparat el personal i els voluntaris en plans de resposta d’emergència ràpida, protocols de salvaguarda i codi de conducta.

RESPOSTA CÀRITAS ESPANYOLA

Càritas Espanyola treballa a Ucraïna des del 2010, donant suport a projectes d’acció social i d’emergència. Encara que en aquest moment, tots aquests programes estan detinguts, en espera que la situació s’estabilitzi, s’estan recolzant econòmicament els projectes de Càritas Ucraïna i de la resta de la regió per garantir la mobilitat segura de les persones que veuen obligades a fugir de la guerra, amb especial atenció a les persones vulnerables.

Càritas Espanyola agraeix els innombrables missatges de solidaritat amb Ucraïna i les oracions que ens han fet arribar i que s’estan transmetent a les Càritas germanes d’Ucraïna i els països veïns. Així mateix, Càritas Espanyola no canalitza donacions en espècie cap a Ucraïna, ja que per a les Càritas de la regió es tracta d’una gestió inabordable.

Col·labora

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X