Estrena d’un documental sobre el sensellarisme a Catalunya: Joves voluntaris comparteixen testimonis commovedors.
Ahir al vespre, un nombrós públic es va congregar als Cinemes Girona de Barcelona per assistir a l’estrena del documental “13 veus. Una realitat: El sensellarisme”, una producció creada per més de 20 joves voluntaris de Càritas Catalunya. El projecte, que recull testimonis reals de persones en situació de sensellarisme, ha estat fruit d’un any de treball dels grups de joves del Projecte Càritas Jove.
Aquest documental, que té una durada de 47 minuts, mostra la realitat de les persones sense llar a través de 13 entrevistes, les quals aborden les diverses tipologies de sensellarisme segons el model ETHOS. Els testimonis inclouen situacions de viure al carrer, patir desnonaments o habitar en infrahabitatges.
L’estrena va comptar amb la presència de diverses autoritats, inclòs el cardenal Joan Josep Omella i representants de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Salvador Busquets, president de Càritas Catalunya, va aprofitar l’ocasió per destacar la necessitat d’una resposta urgent per part de les administracions a la crisi de l’habitatge i el sensellarisme, una qüestió que afecta a prop del 50% de les persones ateses per Càritas a Catalunya.
Els joves voluntaris comparteixen la seva experiència
Els joves que han participat en la producció del documental han volgut transmetre un missatge clar: “El sensellarisme no és només una qüestió de viure al carrer. Inclou moltes realitats que sovint passen desapercebudes.” Durant l’elaboració del documental, els joves han après que tenir una llar és més que només un sostre, i que la realitat del sensellarisme és molt més àmplia del que sovint es percep.
Un missatge de justícia social i compromís col·lectiu
L’estrena del documental ha estat també una oportunitat per als representants institucionals de subratllar la importància de la solidaritat i l’acció conjunta per combatre la crisi de l’habitatge. La comissionada d’Acció Social a l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes, va insistir en la necessitat de combatre els discursos d’odi i de treballar per la dignitat de les persones més vulnerables. Per la seva part, Anna Vila, directora general de Serveis Socials, va afegir que iniciatives com la proposició de la Llei de mesures transitòries per erradicar el sensellarisme són essencials per donar resposta a aquesta emergència social.
Un documental que vol sensibilitzar i generar canvi
Aquest projecte té com a objectiu sensibilitzar la societat sobre la problemàtica del sensellarisme i es projectarà durant 2025 a diferents municipis i ciutats de Catalunya, amb l’esperança de generar un canvi en la mirada social cap a les persones sense llar.