Les persones al centre de la política exterior

En el Dia Internacional dels Drets Humans, Càritas apel·la a la Comissió Europea perquè reafirmi, amb accions concretes, el seu compromís amb la implementació de l’Agenda 2030 i amb la defensa de la coherència política, per al desenvolupament sostenible, en totes les polítiques exteriors de la Unió Europea.

Només així la Unió Europea podrà garantir la protecció dels drets humans i la dignitat de tots.

 

En aquest sentit, recorda que els drets humans, com la llibertat i la igualtat, formen part dels valors fundacionals de la UE (article 2 de el Tractat de la Unió Europea) i de l’Agenda 2030, i els objectius dels ODS, amb els que tant la UE com els seus Estats membres s’han compromès. Per Càritas Europa, els drets humans han de protegir i promoure en totes les polítiques exteriors de la UE, incloses les àrees d’agricultura, comerç, impostos i migració, així com en les polítiques de seguretat i desenvolupament.

 

El Dia Internacional dels Drets Humans és una oportunitat per recordar als líders de la UE que es prenguin seriosament la diversitat, que posin la dignitat humana al centre de la formulació de polítiques i que repensem com es relacionen ells mateixos amb les persones. Volem que escoltin als que viuen en la pobresa i l’exclusió i que dissenyin polítiques que funcionin per a les persones “.

Shannon Pfohman, directora de Política i Defensa de Càritas Europa

 

Vulneració de Drets Humans a Espanya

 

Al costat d’aquesta reivindicació en l’àmbit europeu, des de Càritas posem la mirada en la realitat de protecció dels drets humans a Espanya, on hi ha situacions de vulneració que han anat empitjorant des de l’esclat de la crisi econòmica. Aquesta greu situació ha estat també denunciada pels diferents mecanismes de control de Nacions Unides sobre el compliment dels Tractats Internacionals de Drets Humans.

La Constitució Espanyola contempla la incorporació automàtica dels tractats internacionals en el seu ordenament jurídic en l’article 10. I encara que Espanya es va comprometre al compliment efectiu del Pacte dels drets econòmics, socials i culturals, i a la utilització d’un mecanisme per fer-lo efectiu, aquests drets són tractats com “drets de segona”, amb una menor garantia, protecció i desenvolupament que els drets civils i polítics, donada la seva posició com a ” principis rectors “a la carta magna, i no com a drets fonamentals.

La Plataforma DESC (Drets Econòmics Socials i Culturals) denuncia l’impediment a la ciutadania d’invocar drets com l’habitatge, la salut, la protecció social davant els jutges i tribunals. Per a això, cal una reforma constitucional per garantir que els drets econòmics, socials i culturals comptin amb el mateix grau de protecció que als drets civils i polítics, articulant la possibilitat de la invocació d’aquests drets davant els jutges i tribunals de la jurisdicció corresponent.

Així mateix, es demana al Govern espanyol a que estableixi un mecanisme nacional eficaç per a l’aplicació i el seguiment dels dictàmens de l’Comitè DESC, així com les Recomanacions dels diferents Relators de Nacions Unides, de manera que s’integrin en l’ordenament jurídic i social del nostre país per garantir que Espanya sigui un país compromès de veritat amb els drets humans.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
On vols destinar la teva aportació?
Acció social Càritas
Emergència Inundacions València
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X