La confederació de Càritas espanyola va invertir 457,2 milions d’euros el 2022 per acompanyar 2,8 milions de persones

Càritas Espanyola augmentar un 20% el nombre de persones ateses en projectes de cooperació a causa de la crisi humanitària provocada per la guerra a Ucraïna.

220.000 persones van rebre ajuts per al pagament de l’habitatge o dels subministraments bàsics

 

Càritas – 28 de juny de 2023. La crisi humanitària provocada per la guerra a Ucraïna i les dificultats de les famílies per mantenir-se a la superfície per l’impacte de la pujada del cost de la vida van marcar la tasca de Càritas durant l’any passat. Així ho reflecteix la memòria anual 2022, que s’ha presentat aquest dimecres a Madrid. El president de Càritas, Manuel Bretón, i la secretària general, Natalia Peiro, han estat els encarregats de fer aquesta rendició de comptes durant una roda de premsa celebrada a la seu de la institució.

Durant el 2022, Càritas va invertir la xifra rècord de 457,2 milions d’euros, 54 milions de euros (11,8%) més que l’any anterior, en els seus diferents recursos i projectes dins de Espanya i en accions de cooperació internacional a tercers països.
Gràcies a aquests recursos disponibles, Càritas va aconseguir donar suport a 2.830.156 persones dins i fora de les nostres fronteres (2,6 milions el 2021). D’aquestes, 1.559.882 dins d’Espanya i 1.270.274 a Cooperació Internacional.

Vivim temps de crisis acumulades. Després de la pandèmia provocada pel Covid-19, va venir la guerra d’Ucraïna, l’augment de la mobilitat humana, l’evolució del cost energètic i la inflació… Aquesta situació, tant a nivell local com mundial, ha augmentat la pobresa i la desigualtat”, ha assegurat Natalia Peiro, durant la presentació del balanç activitats.

 

Habitatge per a famílies monoparentals de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat

L’habitatge, un pou sense fons

Les dades de la Memòria reflecteixen les greus dificultats que ha suposat la crisi inflacionària per a moltes llars. Al programa d’Acollida i Assistència es van atendre a el darrer any a 1.191.853 persones. La xifra és un 14% superior a la registrada abans del inici de la pandèmia (1.020.176 el 2019).

La majoria de les persones ateses als programes d’Acollida i Acompanyament van rebre ajuts per a l’accés a consum d’aliments seleccionats, adquirits i gestionats directament per ells mateixos (385.000), per al pagament del lloguer dels seus habitatges (120.000) o per al dels rebuts dels subministraments (100.000).

Només en ajudes per a habitatge, Càritas va invertir 54 milions d’euros (46 milions, a lloguers i 8 milions en rebuts de subministraments) i 46 milions més en aliments. “Com a conseqüència de l’augment del cost de vida, les famílies dediquen una major part del seu pressupost a pagar l’habitatge i altres despeses essencials. L’habitatge s’ha convertit en un pou sense fons per als ingressos de les famílies. Dedicar més recursos dels recomanats a l’habitatge genera no poder cobrir altres necessitats bàsiques, com garantir uns mínims de confort tèrmic o la generació de deutes per impagaments”, ha apuntat Natalia Peiro.

 

L’emergència social ha estat una prioritat per a la Confederació

 

Les xifres de la Memòria demostren que l’atenció de l’emergència social ha estat una prioritat per a la Confederació l’any passat, però no pas l’única. Per això, en un any al que la inflació i les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna van començar a debilitar el creixement de l’ocupació, la xarxa de Càritas va aconseguir augmentar una vegada més els fons invertits en programes d’Economia Solidària.

Amb una dotació total de 117,5 milions d’euros, l’esforç financer realitzat sobre els itineraris d’inserció sociolaboral i les empreses d’inserció van tornar a superar els
programes d’acollida i assistència (112,2 milions d’euros). Amb aquests recursos es va aconseguir atendre un 11,7% més de persones a la recerca de feina que el 2021.

 

“La Confederació està fent una aposta clara per augmentar els projectes de economia solidària per ajudar les persones en situació d’exclusió a que recorrin un
camí digne cap a la seva autonomia.”

 

És cert que aquestes iniciatives vinculades a la feina ia la economia social requereixen més inversió econòmica, però són més efectives a llarg termini i tenen un efecte més recuperador de la persona”, ha assenyalat Natalia Peiro.

 

Emergència humanitària a Ucraïna

Els altres projectes i estratègies que han exigit un major esforç financer i de persones ateses han estat els de Cooperació Internacional. El 2022, es van destinar més
23,6 milions d’euros i es van atendre 1.270.274 persones, un 20,6% més que l’any anterior. Bona part d‟aquest increment va estar motivat per l’emergència humanitària causada per la guerra a Ucraïna i que ha provocat el desplaçament forçós d’un terç de la població.

 

Càritas Espanyola va donar suport a 48.084 persones a Ucraïna i a 7.883 als països limítrofs.

 

A Espanya, l’acció de la Confederació per acollir i acompanyar les persones i les famílies procedents d’aquest país europeu també ha estat una part substancial de la resposta a la emergència. Al llarg del 2022, la xarxa de Càritas diocesanes van atendre 5.378 persones ucraïneses.

 

Sens dubte, donar resposta a les necessitats humanitàries de milions de persones afectades per la terrible guerra ha estat la nostra principal tasca el 2022. Al mateix temps hem seguit amb la nostra tasca a altres 40 països d’Amèrica, Àsia, Orient Mitjà, Nord d’Àfrica i Àfrica subsahariana d’una manera estable i consolidada, teixint un compromís fratern de cooperació i col·laboració per fer possible una missió que ens és comú: arribar a les persones en situació de més vulnerabilitat i pobresa, allà on es trobin”, ha subratllat la secretària general.

 

Càritas diocesana de Sant Feliu amb Ucraïna

 

Els altres programes que més recursos van utilitzar al llarg de l’any passat van ser els de persones en situació de sense llar (38,8 milions), persones grans (35 milions) i les de família, infància i joventut (29,6 milions), per citar-ne els més rellevants.

 

Aquest important esforç econòmic ha estat possible gràcies al generós suport de milers de socis, donants i col·laboradors

 

Aquest important esforç econòmic (uns 54 milions més que el 2021) ha estat possible gràcies al generós suport de milers de socis, donants i col·laboradors privats, que han aportat més de 304,2 milions. Amb això, destaca també l’esforç de les diferents Administracions Públiques, que van aportar als programes de Càritas un total de 152,9 milions d?euros. Un 19% més que l?any anterior. El nostre balanç global d‟ingressos s‟ha situat aquest any amb un 66% d‟origen privat i
un 33% provinent de les administracions públiques.

 

Màxima austeritat

Tot i que en els dos darrers anys la Confederació ha posat en joc un important increment de recursos econòmics a causa de l’impacte de la crisi inflacionària, ha estat possible mantenir l’objectiu d’austeritat a l’apartat de Gestió i Administració.

Fins i tot ha baixat al 5,9%. És a dir, de cada 100 euros invertits en accions de lluita contra la pobresa, només s’han destinat a despeses de gestió 5,9 euros. “Fa 20 anys que estem en aquest percentatge de despeses de gestió”, va subratllar la secretària general de Càritas Espanyola.

La Memòria recull també les dades de les persones que estan darrere de tota aquesta activitat confederal, sostinguda gràcies a 72.447 persones voluntàries i 5.531 treballadors contractats.

 

Propostes polítiques

De cara a les properes eleccions generals, la secretària general de Càritas va repassar les vuit propostes polítiques que la institució ha presentat als partits de tot l’arc parlamentari perquè siguin incorporades als seus programes electorals.

 

 

Aquesta bateria d’iniciatives -que s’han presentat en les darreres convocatòries amb un resultat positiu, ja que s’han vist reflectides d’alguna manera a la normativa
aprovada durant la legislatura- són el resultat d’un procés de consulta que es va iniciar a febrer de 2022 i en què han participat prop de 1.000 persones acompanyades en tot el territori.

En aquestes propostes Càritas reivindica des de mesures per prevenir l’exclusió residencial, el dret a una bona administració, un pla integral de cures, o polítiques de treball inclusives, entre altres coses.

També proposa una política migratòria que contempli oportunitats més enllà del mercat laboral, garantir una protecció efectiva de les víctimes de violència masclista i una política de cooperació internacional que ajudi a enfortir la societat civil.

 

 

“Compromís compartit”

Durant la presentació, el president de Càritas Espanyola va recordar que les xifres de la Memòria “representen un compromís compartit que ens uneix i que ens empeny a no mirar cap a un altre costat davant del patiment dels altres. El que ens motiva a acompanyar-los a el camí cap a una situació millor”.
Manuel Bretón també va aprofitar la seva intervenció per agrair “el gran suport” que presten empreses, institucions, socis, donants particulars, voluntaris i
Administracions de l’Estat. “A tots ells, gràcies. Perquè la seva ajuda ens permet poder donar visibilitat a situacions de vulnerabilitat i reaccionar de manera efectiva davant dels reptes que ens plantegen”.

 

 

 

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X