Una de cada cinc llars sustentades per dones pateix exclusió social

Càritas denuncia les desigualtats que afronten les dones en situació de vulnerabilitat

Participant d'un pis de Càritas

 

El 21,4% de les llars sustentades per dones es troben en situació d’exclusió social, una xifra que supera en més de cinc punts la dels habitatges encapçalats per homes (16%). Així ho revela la sisena Enquesta sobre Integració i Necessitats Socials, elaborada l’estiu passat per al IX Informe FOESSA, que es presentarà a finals d’aquest any.

Tot i que les llars liderades per dones han mostrat una millora en els darrers anys, la bretxa de gènere continua sent evident. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, Càritas visibilitza les desigualtats estructurals que afecten les dones en situació de vulnerabilitat, agreujant la seva exclusió social.

Factors que perpetuen la desigualtat

“La manca d’accés a recursos, la precarietat laboral, la bretxa salarial i la càrrega desproporcionada de les cures són factors que condemnen moltes dones a una vida d’inestabilitat”, explica Leticia Escutia, responsable del programa de Dona de Càritas Espanyola. La bretxa salarial de gènere arriba al 19,6%, cosa que suposa que les dones guanyen de mitjana 5.212,74 euros menys a l’any que els homes. A més, la taxa d’atur femení (12,54%) continua sent superior a la masculina (10,02%).

Aquest context s’agreuja amb l’alta presència de dones a l’economia submergida. Moltes treballadores de la llar, jornalers, cuidadores i netejadores treballen sense contracte ni protecció social, enfrontant-se a condicions d’explotació laboral. Per a les dones migrants, la situació és encara més greu a causa de les dificultats administratives per regularitzar la seva situació.

Una crida a l’equitat i la justícia

Càritas exigeix la formalització de l’ocupació en sectors feminitzats i precaritzats, així com l’eliminació de barreres administratives per a les dones migrants. “És imprescindible garantir permisos de residència i treball justos, a més de reconèixer socialment i laboralment els treballs essencials que duen a terme majoritàriament dones”, afegeix Escutia.

Dones en crisi humanitària

A escala global, les dones i nenes continuen sent les principals víctimes de crisis humanitàries, conflictes armats i desastres naturals. El 2023, el nombre de dones assassinades en conflictes armats es va duplicar, representant el 40% de les víctimes mortals. A més, el 62% de les dones en mobilitat han manifestat sentir-se insegures durant el seu desplaçament, segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

“Malgrat les dificultats, moltes dones han aconseguit tirar endavant, demostrant una enorme fortalesa i resiliència. Amb el suport adequat i accés a oportunitats, han transformat les seves realitats i construït un futur digne”, conclou Escutia.

Conclusió

Càritas reivindica la urgència d’un compromís ferm amb la igualtat de gènere. En ple segle XXI, la desigualtat continua sent una de les majors barreres per a la justícia social i el desenvolupament humà. Promoure una societat equitativa, on totes les dones puguin viure amb dignitat i drets plens, és una tasca inajornable.

Compartir
Fes un donatiu Fer-me soci
Gràcies a la vostra ajuda, podem estar al costat dels qui més ens necessiten
Quin tipus de donació t’agradaria fer?
Puntual
Quant voleu aportar?
Sóc...
Particular
Empresa
X